Zeytinyağı Tüketmek için 16 İyi Sebep 2018-03-19T13:32:32+00:00

Zeytinyağı Tüketmek için 16 İyi Sebep

1.Zeytinyağı; %100 Doğal Meyve Suyudur.

Zeytinyağı; zeytin meyvesinden gelen lezzet, aroma, koku gibi tüm özellikleri korur. Zeytinyağı, elde edildiği gibi direkt ve doğal olarak tüketilen tek yağdır.

2.Zeytinyağı; Akdeniz diyetinin temelidir.

Sağlıklı ve dengeli yapılacak bir diyette zeytinyağının günlük tüketimi önerilmektedir.Düşük oranda katı yağlı bir beslenme şekli yerine zeytinyağı bakımından zengin bir beslenme şekli daha çok ve uzun süreli kilo kaybına neden olur.

Riviera zeytinyağının özellikle pişirme işleminde kullanılması tavsiye edilmekte iken, natürel sızma zeytinyağının tadı ve aromasından daha çok faydalanmak için pişirmeden tüketilmesi önerilmektedir.

3.Zeytinyağının içerisinde bulunan yüksek miktardaki Oleik Asit temel yağ asididir.

Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitlerinden oleik asit miktarının yüksek olması nedeniyle en sağlıklı yağdır. Araştırmalar, tekli doymamış yağların, kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir.

4.Zeytinyağı mükemmel bir antioksidan kaynağıdır.

Zeytinyağının içinde bulunan yüksek seviyedeki oleik asit, polifenoller ve vitaminler yaşlanmaya karşı savaş açar. Beyin hücrelerimizin koruyucusudur ve alzheimer gibi hastalıkların gelişimini önler.

5.Zeytinyağı tüketimi, kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Zeytinyağı tüketimi; kandaki toplam kolesterol ve LDL kötü kolesterol seviyesini düşürür. Aynı zamanda HDL iyi kolesterol seviyesini değiştirmez, hatta onu yükseltebilir.

6.Zeytinyağı; en doğal iltihap önleyicidir.

Natürel sızma zeytinyağının içinde bulunan polifoneller iltihap önleyici etkiye sahiptir.

7.Zeytinyağı; bağışıklık sistemini güçlendirir.

Zeytinyağı tüketimi; mikroorganizma, bakteriler ve virüslerden gelen dış saldırılara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

8.Zeytinyağı; kızartmalar için en iyi yağdır.

Zeytinyağı; içerdiği oleik asit seviyesinin yüksek olması sebebiyle diğer bitkisel ve hayvani yağlara göre daha kararlıdır. Bu nedenle kızartma sıcaklığında zeytinyağının yapısı bozulmaz. (Gıdaların kızartma sıcaklığı
180 °C, zeytinyağının yanma sıcaklığı 200 °C ‘nin üzerindedir.)Zeytinyağı; diğer bitkisel ve hayvani yağlara göre kızartmaların besin değerini korumaktadır.

Zeytinyağı ile yapılan kızartmalarda yemeğin yağı emmesi önlenmektedir.

9.Zeytinyağı; kötü kolesterolü azaltır.

Kolesterol, hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan yağlı bir maddedir. Yüksek miktarda hayvansal yağ içeren yemek alışkanlıkları, kalp-damar hastalıklarının başlıca risk faktörlerinden biri olan kandaki kolesterol oranını yükseltir. Zeytinyağı tüketimi; LDL kötü kolesterolü azaltır, HDL iyi kolesterol seviyesini değiştirmez, hatta yükseltebilir ve kan basıncını kontrol eder.

10.Zeytinyağı; en iyi sindirim düzenleyicidir.

Zeytinyağı tüketimi, yemeğin ve mide sıvılarının mideden yemek borusuna geçiş (reflü) riskini azaltır.Zeytinyağının midede hazmedilmesi ve bağırsak içinde emilimi kolaydır.

11.Zeytinyağı; doğal cilt canlandırıcıdır.

İçerdiği E vitamini ve antioksidanlar ile nemlendirici, besleyici ve canlandırıcıdır.

12.Zeytinyağı; minerallerin emilimini destekler.

İçerdiği A,D,E ve K gibi birçok vitaminler sayesinde kalsiyum, fosfor, magnezyum ve çinko gibi minerallerin emilimini teşvik eder. Minerallerin ve özellikle kalsiyumun emilmesi, kemiklerimizin sağlıklı kalmasını sağlar. Bu nedenle zeytinyağı tüketimi, çocukluk dönemi boyunca kemik gelişimi için faydalıdır ve yaşlılık döneminde kalsiyum kaybını sınırlandırır.

13.Zeytinyağı; kilo vermenize yardımcı olur.

Düşük oranda katı yağlı bir beslenme şekli yerine zeytinyağı bakımından zengin bir beslenme şekli daha çok ve uzun süreli kilo kaybına neden olur.

14.Zeytinyağı; kan şekeri kontrolünü sağlar.

Zeytinyağı bakımından zengin bir beslenme şekli şeker hastalığının tedavisinde sadece iyi bir alternatif değildir, hastalığın başlamasını önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur. Zeytinyağı tüketimi; kan şekeri kontrolünü sağlar, insülin direncini ve onun olası zararlı etkilerini engeller.

15.Zeytinyağı hamilelik ve çocukluk döneminde tüketilebilir.

Anne sütünde bulunan E vitamini ve oleik asit zeytinyağında da bulunmaktadır. Bu içeriği ile zeytinyağı anne karnında ve doğumdan sonra bebeğin gelişimini desteklemekte, hamile ve emziren annelere özellikle yarar sağlamaktadır. Çocuk beslenmesinde yağlar yaşamsal bir rol oymaktadır. Zeytinyağı, bu açıdan da vazgeçilmez bir besindir.

16.Zeytinyağı; bazı kanser tiplerinin gelişmesini engeller.

Başlıca beslenme kaynağının zeytinyağı olduğu beslenme şekli, kanser olma olasılığını büyük oranda azaltır. Zeytinyağının düzenli tüketilmesi, kolon, prostat, deri ve göğüs kanseri gibi kanser tiplerinin gelişmesini engeller.Kaynak: Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) yayınları